Creative Cuisine

Γενικά, η Κρητική κουζίνα και διατροφή είναι η βάση της Μεσογειακής διατροφής.

Για τους Κρητικούς το μυστικό της καλής υγείας και της μακροζωίας είναι απλό
Τρώνε ότι παράγει η πλούσια γη τους! Πολλά φρούτα, λαχανικά, χόρτα, κηπευτικά, όσπρια, τυριά και ψωμί. Έχει καταγραφεί ότι χρησιμοποοιουνται  πάνω από 80 διαφορετικά είδη χόρτων για σαλάτες, πιτες, πιτάκια η μαγειρεύονται με διάφορους τρόπους.

Αρωματίζουν με θαυμάσια αρωματικά φυτά, παρασκευάζουν γλυκίσματα με φυσικές ύλες όπως μέλι και πετιμέζι.
Μοναδική λιπαρή ύλη το εξαιρετικό Κρητικό ελαιόλαδο που καταναλώνεται χωρίς επεξεργασία και προσθέτει διατροφική αξία στό ηδη πολύ υγιεινό φαγητό,  ενώ το εξαιρετικό κρασί είναι αναπόσπαστο συνοδευτικό του γεύματος. Κρέας δεν τρώνε συχνά, ή δεν έτρωγαν μέχρι και πριν από μερικές δεκαετίες.

Η Κρητική κουζίνα φημίζεται για τις μοναδικές της γεύσεις. Διαφοροποιείται από άλλες κουζίνες επειδή δεν προσπαθεί να ανακατέψει τα υλικά. Κάθε υλικό διατηρεί την αυτονομία του, την ταυτότητα του και τη γεύση του. Είναι απλή και λιτή. Είναι τρόπος ζωής, χωρίς καρυκεύματα και χωρίς ενισχυτικά γεύσης. Ειναι πολύ νόστιμη γιατί μέσα από την απλότητα βγαίνει η ευρηματικότητα κάθε μάγειρα και μαγεἰρισσας, που έχουν στα χέρια τους εμπειρία και γνώση αιώνων.

Ο Κρητικός μπορεί να τρώει κάθε μέρα χόρτα η όσπρια αλλά δεν τρώει το ίδιο φαγητό κάθε μέρα. Οι γεύσεις είναι διαφορετικές απο τόπο σε τόπο και ετσι δημιουργούνται διαφορετικά φαγητά από τα ίδια υλικά. Αυτό συμβαίνει σχεδόν σε όλη την Κρήτη λόγω της ποικιλότητας της γης, του κλίματος και των πρώτων υλών.

Ιστορικά αν ανατρέξουμε στις ρίζες της Κρητικής Κουζίνας,  από την αρχαιότητα μέχρι κα σήμερα,  δεν θα βρούμε ουσιαστικές αλλαγές αφού ελάχιστα υλικά έχουν προστεθεί στα φαγητά που χρησιμοποιούσαν οι πρόγονοι των σύγχρονων Κρητικών.

Κατεβάστε το σχετικό υλικό

Εγγραφείτε στο μηνιαίο newsletter της ΑΥΛΗΣ.

Λάβετε νέα σχετικά με ειδικές προσφορές, προσεχείς εκδηλώσεις και πολλά άλλα ...

Fodor's 100 Best Hotels Award TripAdvisor for AVLI Hotel