Fusion Enoteca

Η Κρήτη, που χαρακτηρίζεται από τη θέση της στο σταυροδρόμι Βορρά, Νότου, Ανατολής και Δύσης, έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση του αμπελιού και του κρασιού: ήταν η γέφυρα για να περάσει το αμπέλι από την Αίγυπτο στην Ελλάδα και στη συνέχεια στην Ευρώπη.

Μια εξαιρετική περίοδος για την αμπελουργία στην Κρήτη ήταν κατά την κυριαρχία της Βενετίας, με την παραγωγή του οίνου Malvasia και την διάθεση του στη γειτονική χώρα. Το τέλος αυτής της ευημερίας ήρθε στα μέσα του 17ου αιώνα με την Τουρκοκρατία, όταν η παραγωγή κρασιού ήταν σχεδόν απαγορευμένη και περιορισμένη. Η επανεμφάνιση της αμπελοκαλλιέργειας χρονολογείται από το 1930, όταν η παραγωγή κρασιού αναπτύχθηκε σημαντικά. Σήμερα, αντιπροσωπεύει το 20-25% της Ελληνικής παραγωγής.

H Nότια θέση της Κρήτης είναι ιδανική για την αμπελοκαλλιέργεια. Οι Κρητικοί αμπελώνες βρίσκονται στη βόρεια πλευρά του νησιού, στις κοιλάδες και στις πλαγιές των βουνών, ψύχονται από τους βοριάδες του Αιγαίου και προστατεύονται από τους καυτούς ανέμους της Αφρικής χάρη στην οροσειρά του Ψηλορείτη. Σήμερα τα περισσότερα από τα αμπέλια βρίσκονται στο κεντρικό βόρειο τμήμα του νησιού, γύρω από το Ηράκλειο, τις Αρχάνες, τα Πεζά και τις Δαφνές, καθώς και στη Σητεία, στην ανατολική πλευρά του νησιού.

Γηγενείς ποικιλίες σταφυλιών όπως Βηλάνα, Κοτσιφάλι, Μαντηλαριά, Λιάτικο (η οποία πιστεύεται ότι καλλιεργείται εδώ από την αρχαιότητα), Ρωμέικο, Μοσχάτο και Μοσχάτο Σπίνας, Δαφνι, Πλυτο, Βιδιανο και Θραψαθηρι, καλλιεργούνται δίπλα στο Chardonnay,Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, Syrah, και Merlot. Υπάρχουν 4 Ονομασίες Προέλευσης: Αρχάνες, Πεζά, Δαφνές, Σητεία και πολλοί Τοπικοί Οίνοι, οπως Κισσάμου, Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Λασιθίου.

Κατεβάστε το σχετικό υλικό

Εγγραφείτε στο μηνιαίο newsletter της ΑΥΛΗΣ.

Λάβετε νέα σχετικά με ειδικές προσφορές, προσεχείς εκδηλώσεις και πολλά άλλα ...

Fodor's 100 Best Hotels Award TripAdvisor for AVLI Hotel